top of page

SJK Kustannus

SJK Kustannus

©  SJK Kustannus Oy  |  All rights reserved

Tue suulla ja jalalla maalaavia taiteilijoita tilaamalla tuotteitamme verkkokaupasta, liittymällä postituslistallemme tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.

Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden yhdistys on kansainvälinen, jäsentensä hallinnoima järjestö, jonka tarkoituksena on

 • olla yhteyksissä suulla tai jalalla maalaavien henkilöiden kanssa, jotka ovat synnynnäisen vamman, onnettomuuden tai sairauden vuoksi menettäneet kyvyn käyttää käsiään,

 • ​olla yhteyksissä sellaisten vammaisten henkilöiden kanssa, jotka haluavat oppia maalaamaan ja kehittyä siinä,

 • ​tarjota henkistä, taloudellista ja luovaa tukea vammaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ryhtymään stipendiaateiksi ja kehittymään yhdistyksen jäseniksi,

 • perustaa kustantamoja,

 • helpottaa töiden myymistä ensisijaisesti painotuotteiden, kuten korttien ja kalenterien avulla,

 • viestiä yhdistyksen toiminnasta ja tukea sen tarkoituksia,

 • auttaa vammaisia taiteilijoita uskomaan itseensä ja luovuuteensa sekä auttaa lisäämään heidän taloudellista turvaansa.

Paula Mustalahti "Kurki illalla"

Yhdistyksen tavoitteet

Liity taiteilijoidemme joukkoon

Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat Suomessa etsii jatkuvasti uusia taiteilijoita, jotka haluavat olla osa organisaation 800 taiteilijaa eri puolilla maailmaa. Jos tunnet lapsen, nuoren tai vanhuksen, joka maalaa suulla tai jalalla, ota yhteyttä. Haluamme tukea potentiaalisia taiteilijoita stipendillä.

Ota yhteyttä

Kuinka kaikki alkoi?

Vuonna 1947 suulla maalaava taiteiljia Arnulf Erich Stegmann (1912–1984) päätti jonain päivänä tulevansa työskentelemään yhdessä mahdollisimman monen sellaisen taiteilijan kanssa, joka hänen laillaan teki taideteoksensa suuta tai jalkaa käyttämällä. Kymmenen vuotta myöhemmin tämä toteutui, kun hänen aloitteestaan pidettiin Vaduzissa, Liechtensteinin pääkaupungissa yhdistyksen perustamiskokous. Näiden kahden keväisen päivän aikana 19–20.3.1957 käynnisti polion vammauttama Erich Stegmann yhdessä 17 muun koolle kutsumansa suulla ja jalalla maalaavan taiteilijan kanssa yhdistyksen yli 50-vuotisen menestystarinan.

Erich Stegmannin motto "Ich will kein mitleid" – en kaipaa sääliä – kuvastaa vielä tänäkin päivänä yhdistyksen ydintä. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, vaan lahjakkaista vammaisista henkilöistä, jotka saavat päivittäisen toimeentulonsa työstään taiteilijana.

Ensimmäinen suomalainen taiteilija, Veikko Auvinen (k. 1979) hyväksyttiin yhdistyksen jäseneksi jo vuonna 1958. Sodassa haavoituttuaan hän ei pystynyt enää käyttämään käsiään, vaan opetteli jalalla maalaamisen taidon.

Yhdistyksen alkuperäisissä säännöissä vahvistettiin yhdistyksen puolueeton asema uskonnollisissa, ideologisissa sekä poliittisissa kysymyksissä. Näin ollen jäsenten uskonnollisiin, ideologisiin tai poliittisiin vakaumuksiin perustuvat etuudet tai ennakkoluulot eivät ole sallittuja. Tällä kannanotolla yhdistys osoittaa arvostuksensa jokaista vammaista taiteilijaa kohtaan riippumatta siitä, mistä päin maailmaa tai minkälaisesta kulttuurista hän on lähtöisin. Yhdistyksen toiminta havaittiin nopeasti tarpeelliseksi ja toiminta levisi muihinkin maihin.

Nykyisin yhdistys toimii aktiivisesti 72:ssa maassa ympäri maailman yli 780 jäsenen voimin. Eri maiden yhdistysten yhteistyötä varten on olemassa kansainvälinen yhdistys, VDMFK international.

Jäsentensä johtama yhdistys

VDMFK on suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden kansainvälinen, demokraattisesti toimiva yhdistys. Se on jäsentensä yhteistä omaisuutta ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan.

Toimintaa säädetään yhdistyksen asetuksilla, joissa mm. edellytetään, että edustajakokous on pidettävä vähintään joka kolmas vuosi. Edustajakokoukseen valitaan ehdokkaat jokaisesta vaalipiiristä postiäänestyksellä.

Jokaisesta vaalipiiristä nimetään vähintään yksi edustaja viittä jäsentä kohti. Vaalipiirejä on neljä:

 1. Eurooppa, Afrikka ja Lähi-itä

 2. Amerikka

 3. Kaukoitä

 4. Australia ja Oseania

Edustajakokous on vastuussa yhdistyksen toimista. Valitsijamiehet tekevät myös tarvittaessa aloitteita, muuttavat sääntöjä ja hyväksyvät vuosittaiset tilinpäätökset ja talousarviot. Kaikki edustajakokouksen jäsenet ovat vammaisia taiteilijoita, lainopillista neuvonantajaa lukuun ottamatta.

Edustajamiehet nimittävät hallituksen, joka koostuu enintään seitsemästä taiteilijajäsenestä. Hallitus nimittää työkykyiset ammattilaiset johtamaan kustantamoja, jotka huolehtivat yhdistyksen suorapostituksista.

Hallituksen puheenjohtaja toimii myös koko yhdistyksen puheenjohtajana ja hänen on oltava suulla ja jalalla maalaava taiteilija, joka on saanut tunnustusta taiteilijana ja saavuttanut menestystä kansainvälisissä näyttelyissä.

Yhdistys sai uuden puheenjohtajan 1–6.7.2013 pidetyssä yleiskokouksessa Wienissä. Ranskalainen suulla maalaava Serge Maudet valittiin tehtäväänsä marraskuussa 2012 edesmenneen Eros Bonaminin seuraajaksi. Eros Bonamini toimi puheenjohtajana vuodesta 2002 lähtien.

Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden kustannusosakeyhtiö SJK

Vaikka suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat hallinnoivat yhdistystä, monet käytännön asiat eivät sujuisi ilman toimistohenkilökunnan osaavaa apua. Suomessa yhdistyksen käytännön toiminta on järjestetty osakeyhtiönä toimivaksi. Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden Kustannus Osakeyhtiön (SJK Kustannus) omistaa suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden kansainvälinen yhdistys, eli VDMFK.

SJK Kustannus hoitaa Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden taidetuotteiden myynnin yksinoikeudella Suomessa. Korttien, kalentereiden ja muiden tuotteiden markkinointi perustuu asiakasrekisterin pohjalta tapahtuviin suorapostituksiin. Asiakkaat saavat siten tuotteet vaivattomasti suoraan kotiinsa eikä kaukainenkaan asuinpaikka ole esteenä. Lisäksi postituksiin voidaan liittää tietoa taiteilijoista ja heidän työstään. Näillä suorapostituksina lähetetyillä tuotteilla ei ole osto- tai palautusvelvollisuutta.

Tuotamme joka kevät uuden valikoiman kortteja sekä jouluisin korttien lisäksi lahjapapereita ja kalentereita. Laaja valikoima muita tuotteita, kuten kirjoja ja palapelejä, on tarjolla ympärivuotisesti. Lähetämme asiakkaillemme suoraan postitse näytteitä uusista tuotteista, sekä myös suppeampia näytteitä suorapostituksena mahdollisille uusille asiakkaille herättämään mielenkiintoa yhdistystä ja sen tuotteita kohtaan.

Lisätietoa tuotteista on saatavilla puhelimitse tai sähköpostitse toimistostamme, eikä mikään estä vaikka piipahtamasta henkilökohtaisesti.

bottom of page