top of page

SJK Kustannus

SJK Kustannus

©  SJK Kustannus Oy  |  All rights reserved

Tue suulla ja jalalla maalaavia taiteilijoita tilaamalla tuotteitamme verkkokaupasta, liittymällä postituslistallemme tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.

Tietosuojaseloste   |   Evästeseloste   |   Kaupan ehdot   |   Toimitusehdot

Meelis Luks

Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat yhdistyksen stipendiaatti vuodesta 1993

Syntynyt: 1968
Työskentelytapa: Jalalla maalaava
Aiheet: Maisemat, luonto ja meri

Synnyin täysin terveenä vauvana Neuvosto-Viroon vuonna 1968. Syntymäni jälkeisenä päivänä minulla todettiin ristiriita reesustekijässä. Sopivaa verta ei ollut saatavilla ja verensiirron pitkittyessä sain aivovamman, jonka johdosta en pysty puhumaan, käyttämään käsiäni tai kävelemään ja minulta puuttuu myös täysin hienomotoriikka.

Lapsena oli aivan tavallinen lapsi, jota kohdeltiin kuten muitakin lapsia mutta vammani vuoksi vietin pitkiä aikoja sairaaloissa. Jo varhaisessa iässä aloin piirtämään lattialla istuen, tukien oikeaa kättäni polvellani. Se oli melko vaikeaa ja väsyttävää pakkoliikeiden vuoksi. Halusin kuitenkin piirtää. Piirsin kuvia leluistani ja minulla oli tietysti muutenkin erittäin vilkas mielikuvitus.

"Eläminen on elämistä varten, ei valittamista varten!"

— Meelis Luks

Meeliksen maalauksia

Taide on työtäni mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden jakaa tämä värikäs maailma muiden ihmisten kanssa. Siveltimellä työskenteleminen rauhoittaa mieltäni ja auttaa suhtautumaan elämään vieläkin myönteisemmin. Maalaamisen ja muiden tehtävien lisäksi minulle jää aikaa vielä harrastuksillekin. Harrastan rivitanssia pyörätuolilla Virolaisessa Silver Wheels -tanssiryhmässä, joka on voittanut useita palkintoja.

Rakastan elämää, enkä valita. Elämäni on ainutlaatuista ja hyvää. Minua ei haittaa vaikken voi kaivaa maata tai hitsata, sillä voin työskennellä tietokoneella ja tuoda lisää väriä maailmaan. Näin olen hyödyksi yhteiskunnalle. Olen parantumaton optimisti enkä pelkää vaikeuksia.

Voit lukea Meeliksestä lisää SJK-Kirjastus OÜ:n sivuilla osoitteessa www.sjkkirjastus.ee sekä Meeliksen kotisivuilla osoitteessa www.mella.ee.

Saatuani 1980-luvulla vanhan kirjoituskoneen, aloin kirjoittamaan sillä kirjeitä ystävilleni ja sen lisäksi tekemään kuvia, jotka muodostuivat kirjoituskoneen kirjaimista ja symboleista. Kuten jo mainitsin, yritin ensin käyttää askareisiin käsiäni kunnes kuulin henkilöstä, joka käytti käsien sijasta jalkaansa. Päätin itsekin kokeilla. Yllätyksekseni olikin paljon helpompaa piirtää kynä varpaiden välissä! Myös kirjoittaminen ja jopa pianon soittaminen sujui paremmin tällä tavalla. Nykyisin käytänkin ainoastaan varpaitani ja voin käyttää matkapuhelinta, tabletteja, tietokoneita - ihan kaikkea mitä en ennen pystynyt.

Syyskuusta 1993 olen ollut stipendiaattina Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden yhdistyksessä. Stipendi on tarkoitettu opiskeluun, työvälineiden hankkimiseen, näyttelyiden järjestämiseen ja se myös edesauttaa itsenäiseen elämään. Pääasiassa käytän öljyvärejä ja aiheet maalauksiini löydän luonnosta, vedestä ja merestä. Yhden maalauksen valmistuminen saattaa kestää parista päivästä jopa vuosiin. Kaikki riippuu aiheen monimutkaisuudesta ja mielialoistani. Minulla on ollut useita näyttelyitä mm. Virossa, Suomessa, Unkarissa ja Latviassa.

bottom of page