top of page

SJK Kustannus

SJK Kustannus

©  SJK Kustannus Oy  |  All rights reserved

Tue suulla ja jalalla maalaavia taiteilijoita tilaamalla tuotteitamme verkkokaupasta, liittymällä postituslistallemme tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.

Tietosuojaseloste   |   Evästeseloste   |   Kaupan ehdot   |   Toimitusehdot

Anja Numminen-Hämäläinen

Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat yhdistyksen täysjäsen vuodesta 1981

Syntynyt: 1936

Nukkunut pois: 19.11.2020. Kaipaamme Anjaa taiteilijana, pitkäaikaisena yhdistyksen jäsenenä ja rakkaana ystävänä.
Työskentelytapa: Suulla maalaava
Aiheet: Luonto, kukat, maisemat

Synnyin 8.11.1936 Koskella. Taiteilijan ura ei ollut ensisijainen valintani vaan olin 18 vuotta täytettyäni juuri aloittanut harjoitteluni karjanhoitajan ammattiin. Kohtalo oli päättänyt toisin. Vuonna 1954 sairastuin polioon, joka kulki epidemiana Suomessakin ja kuuluin siihen yhteen prosenttiin ihmisistä, joille poliovirus aiheuttaa halvauksen. Vain muutamaa vuotta myöhemmin alkoivat joukkorokotukset Suomessa.

"Kun näen teoksiani painotuotteena tai näyttelyissä koen, että olen saanut jotain tehdyksi, olen onnistunut."

—  Anja Hämäläinen

Anjan maalauksia

Seuraavat puolitoista vuotta vietin sairaaloissa ja vaikka kuntouduinkin halvauksesta vähitellen, eivät käteni saaneet toimintakykyään takaisin. Petin itseäni hyvin pitkään uskomalla, että kyllä ne kädet sieltä vielä tulevat. Kun Käpylän kuntoutussairaalan lääkäri ehdotti minulle maalausvälineisiin tarttumista suullani, se ei tuntunut lainkaan hyvältä idealta. En vieläkään tiedä kumpi oli vaikeampaa tekniikka vai psyyke. Kun otin siveltimen suuhuni, tunsin, että annoin periksi, hylkäisin käteni ja ajatuksen siitä, että ne voisivat vielä kuntoutua. Oli suuri askel päästä sen tunteen yli mutta kun kerran kokeilin maalaamista, minusta tuntui, että minulle oli annettu lahja, jota minun tuli kehittää.

Vuosien hitaan ja usein tuskallisenkin työskentelyn jälkeen etenin Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden yhdistyksen stipendiaatiksi ja vuonna 1981 sain yhdistyksen täysjäsenyyden, joka mahdollistaa taloudellisesti itsenäisen elämän. Maalauksiani on nähty useissa näyttelyissä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ja teoksiani on julkaistu kaikissa maanosissa kalenterien ja korttien muodossa. Olen päässyt itsekin matkustamaan taiteilijatapaamisiin lähes ympäri maailman.

bottom of page